Op zoek naar karakters, kartrekkers en vrouwen die technisch hun mannetje staan

 

EDITIE 2016: NIEUWSPEPER 22
TEKST: CINDY MIRANDE
 

Stijn van Leeuwen: “Het interesseert ons niets waar je je culturele identiteit aan ontleent, als je je werk maar goed doet en iedereen in zijn waarde laat.”

Wie is Stijn van Leeuwen?

Stijn van Leeuwen bouwde in 10 jaar tijd een bloeiend ingenieursbureau op. Begonnen als zelfstandige biedt zijn bedrijf Rotterdam Engineering nu werk aan 60 medewerkers, van wie inmiddels zo’n 20 mede-eigenaar, en dat aantal is nog steeds aan het groeien.

“Ik ben geboren in het Havenziekenhuis en woonde samen met mijn ouders in een tijdelijke woning in Kralingen. Daarna werd ik ‘gedeporteerd’ naar Gouda. Dus na de middelbare school wist ik dan ook niet hoe snel ik weer terug moest naar Rotterdam.”

____________________________

“Wij doen aan gecontroleerde verwaarlozing. Nieuwe collega’s leren zo pijlsnel eigen verantwoordelijkheid te nemen en om te gaan met veel vrijheid.”

Op zoek naar karakters, kartrekkers en vrouwen die technisch hun mannetje staan

____________________________

Een bijzonder initiatief opent op 1 januari 2017 de deuren op Zuid: Ingenieurs op Zuid. Jongeren op Zuid met affiniteit voor techniej, met of zonder diploma, krijgen al werkend een opleiding in de technische dienstverlening. Want Rotterdam heeft veel behoefte aan technici, ingenieurs en technische dienstverleners. Met Ingenieurs op Zuid wil initiatiefnemer Stijn van Leeuwen technisch talent op Zuid een goede toekomst bieden: “Als je maar wilt aanpakken. Dan word je vanzelf een succes, mede-eigenaar of directeur van je eigen bedrijf.”

Samen met Mustapha Hammouchi, Eric Andrade en zo’n zeven andere collega’s gaat Stijn van Leeuwen de kar trekken. Ze betrekken vanaf 1 januari het pand tussen Meneba en AVR op de Doklaan. Het Havenbedrijf, de Gasunie en Eneco zijn al opdrachtgever, evenals LED XL, CEA Systems en de aannemers Lindeloof en Jac. Barendregt.

Stijn van Leeuwen: “We werken zonder enige subsidie. Steun krijgen we wel: opdrachtgevers die het gewoon een goed idee vinden en partners die meedoen op basis van een ‘uitgesteld verdienmodel’. Ik vroeg ze om ondersteuning om een beginnetje te kunnen maken, waarna ik ze marktconforme tarieven kan betalen. Er is zoveel vraag naar rechterhandjes in de techniek. Die jongeren verdienen in no time hun eigen salaris terug. Daarvoor moeten ze wel stevig aan de bak en inspelen op kansen. Ze moeten vooruit willen. Want we gooien ze meteen het diepe in.”

Afspiegeling van Rotterdam

 “In Rotterdam leven alle culturen door en met elkaar. Die diversiteit zag ik ook graag weerspiegeld op de werkvloer in het door mij opgerichte Rotterdam Engineering. Maar het viel tegen om dat echt voor elkaar te krijgen. Er lopen bij Rotterdam Engineering in verhouding toch meer hoogopgeleide kaaskoppen rond met daartussen een verdwaalde Nederlander van Marokkaanse of Kaapverdische komaf. Die zijn dan wel weer meteen mede-eigenaar en directeur van ons nieuwe initiatief op Zuid. Mustapha en Eric vervullen een voorbeeldfunctie. Ze laten zien dat je bij ons veel kunt bereiken, ongeacht je geloof, kleur of afkomst.

Achteraf gezien hadden we wat dat betreft bij Rotterdam Engineering met jongens en meiden van Zuid een andere start kunnen maken. Onze bedrijfsfilosofie is behoorlijk vooruitstrevend, daar moet je tegen kunnen. We verwachten dat je zelf verantwoordelijkheid neemt. Je krijgt veel vrijheid en niet iedereen kan daar goed mee omgaan. Dat hadden we wat strakker en harder kunnen aanpakken. Ikzelf heb niet iedereen kunnen meetrekken, daarin ligt mijn beperking. Van de jongeren zelf zijn er een hoop niet gewend aan zoveel vrijheid. Een flink aantal heeft al een stevige negatieve ervaring met echt heel veel solliciteren en dan niet aangenomen worden. Waardoor ze bij een volgend gesprek niet meer fris en positief overkomen, waardoor ze wéér niet worden aangenomen. En status en ego zijn soms echt een dingetje. Zo had ik een ingenieur rondlopen die door zijn familie op een voetstuk was gezet, en niet begreep dat hij bij ons gewoon met beide poten op de vloer moest beginnen. Zelfvertrouwen prima, maar je ego laat je maar lekker thuis. Hiërarchie past ons niet, we maken alleen onderscheid in specifieke kennis en ervaring.

Onze mentaliteit vergt wat van mensen. Hoe meer werkervaring ze hebben in een standaard directieve, top-down aangestuurde organisatie, hoe moeilijker ze zich kunnen aanpassen. Dat maakt het voor een jonkie zonder werkervaring weer makkelijker om bij ons uit de voeten te kunnen.”

Gezocht: jongeren met affiniteit voor techniek, met of zonder diploma

“We zijn op zoek naar karakters, kartrekkers en vrouwen die technisch hun mannetje staan. Vaklieden in wording die denken in oplossingen en dat weten over te brengen. Want reken maar dat communicatie belangrijk is in de techniek. Dat is de helft van het werk. Daarom selecteren we aan de poort op basis van IQ, EQ en karakter. Het eerste gesprek doe ik zelf. Het tweede gesprek doet onze seniorcoach, die ze test op intrinsieke motivatie.”

Karakters en kartrekkers

“Diploma’s interesseren ons niet. Ego en status al helemaal niet. We zijn een platte organisatie en hebben niks met hiërarchie. Dat botst met hoe de meeste jongens en meisjes zijn opgeleid en opgevoed. Velen zijn gewend om directief en negatief te worden benaderd. Dat is vaak de doodsteek voor hun intrinsieke motivatie. Het interesseert ons niets waar je je culturele identiteit aan ontleent, als je je werk maar goed doet en iedereen in zijn waarde laat.

“Als je laat zien dat je kwaliteit wilt leveren, kun je ook wel eens blunderen. Dat geeft niks, daar leer je alleen maar van. Sterker nog, fouten maken moet. Je hebt collega’s om je te corrigeren en verder te helpen. Zo leer je snel wat je sterke en zwakke punten zijn. Onbewust onbekwaam zijn is bij ons uit den boze. We doen aan gecontroleerde verwaarlozing, zo leer je mensen hun eigen verantwoordelijkheid te nemen en om te gaan met veel vrijheid. Wie geen hulp vraagt, loopt vast en dat signaleren we dan snel genoeg. Wie zijn trots opzij kan zetten, staat open om te leren en dan gaat er een wereld voor je open.”


Ingenieurs op Zuid: samen op eigen kracht

Stijn van Leeuwen: “Rotterdam heeft veel behoefte aan technici, ingenieurs en technische dienstverleners. Verse instroom is essentieel om het kennisniveau en vaardigheden op peil te houden die de stad en het havengebied nodig hebben. Rotterdam Zuid heeft deze potentie: terwijl Nederland vergrijst, verjongt Rotterdam Zuid. Zuid is een bak vol uitdagingen. Veel van die jongeren worden groot in een kansarm en niet-Nederlandstalig milieu. Een kind dat opgroeit in Rotterdam Zuid moet op eigen kracht en met zelfdiscipline een forse inhaalslag maken. Wij willen deze jongeren aanspreken op hun talent en verantwoordelijkheid en gaan werken aan hun ontwikkeling en toekomst. Met het opgedane zelfvertrouwen geven we ze een betere uitgangspositie.

“Met het initiatief willen we technisch talent op Zuid koppelen aan de vraag naar technische dienstverlening. Jonge schoolverlaters starten met tekentechnische en rekentechnische engineering, om daarmee geleidelijk te bouwen aan een gedegen basis. Zo worden ze klaargestoomd op het werk, want techniek onder de knie krijgen is een lange weg. Alleen in de loop der jaren doe je door te werken ervaring op. Learning by doing is de beste methode. Kennis en ervaring opdoen gaan hand in hand. Zo krijg je de mogelijkheid om snel te groeien, niet alleen op technisch inhoudelijk vlak, maar ook als persoon. We bouwen aan zelfvertrouwen en communicatieve, organisatorische en commerciële vaardigheden. Wie het goed doet, kan zelfs doorgroeien tot mede-eigenaar of een idee uitbouwen tot een eigen bedrijf.”

 
Ron van Gils