Jaire Santos

 
 
 

Mijn naam is Jaire Santos,

Op 2 januari 2017 ben ik gestart bij Ingenieurs-op-Zuid.

Stijn heeft me verteld over zijn werkwijze en hoe Ingenieurs-op-Zuid is ontstaan. Dat heeft mij erg enthousiast gemaakt, omdat ik de mogelijkheid krijg om te groeien. Het gesprek met Harm, coach door Ingenieurs-op-Zuid, maakte ook indruk: hij prikt zó door je heen.

Maar belangrijker waren de verhalen van Eric Andrade: hij is zo enthousiast over het Ingenieurs-op-Zuid en omdat hij ook nog een goede vriend van mij is, dan moet het wel zo zijn.

Ik ben ooit in de techniek begonnen op de middelbare school, binnen de opleiding kon ik kiezen tussen verschillende richtingen. Toen heb ik voor Bouwtechniek gekozen, dat leek me interessant. Destijds was het nog meer met de hand, timmeren, metselen etc. Vervolgens ben ik de opleiding meubelmaker gaan doen, die heb ik afgemaakt, maar het had niet mijn volledige interesse. En heb ik dit keer gekozen voor bouwkunde MBO niveau 4. Toen ik begon aan de opleiding bouwkunde, wist ik gelijk dat ontwerp de juiste richting was voor mij. Ik heb daar nooit spijt van gehad, ik vind het een mooi vak.

Ik heb mijn MBO Bouwkunde afgemaakt. Daarna was het lastig om een baan te vinden. Dat was in 2012. Sindsdien heb ik baantjes gehad als industrieel reiniger en als laatste bij Schmidt Zeevis als productiemedewerker in de ploegendienst: eigenlijk van alles en nog wat om mijn hoofd boven water te houden. En nu ben ik hier terechtgekomen. Ik vind het super om nu iets te gaan doen waarvoor ik ook geleerd heb.

Aan de andere kant: door al die baantjes die ik heb gehad krijg je toch wel levenservaring. Deze kans ga je dan meer waarderen. Als je een paar jaar ander werk hebt gedaan, staan de bedrijven niet te springen om je aan te nemen. Ik had me hier deels bij neergelegd, maar aan de andere kant geloofde ik dat zo’n kans nog op mijn pad zou komen en dat ik het dit keer anders zou aanpakken. Vaak dacht ik bij mezelf: mijn verhaal ga ik niet zo laten eindigen.

Achteraf sta je er dan van te kijken hoe snel de tijd gaat; je bent zo druk met werken en je boterham verdienen dat er zo ineens een paar jaar voorbij is. Het werk bij Schmidt Zeevis zal ik niet missen, de collega’s wel. Ik heb veel mooie persoonlijkheden leren kennen, dat is de belangrijkste waarde ervan.

“Hier ga ik starten als tekenaar/constructeur, mijn doel binnen mijn opleiding was me meer ontwikkelen richting ontwerp. Dus dat sluit mooi aan.”

 Mijn moeder is opgegroeid in Kaapverdië, mijn vader is opgegroeid in Senegal, maar is van oorsprong ook Kaapverdiaans. Mijn vakantie was ook daar, ik heb daar veel familie. Iedereen komt je daar opzoeken als je er bent, het lijkt net of je niet bent weggeweest. Hier hebben mensen vaak ook minder tijd en is iedereen bezig met zijn eigen leventje. Dat zorgt voor een afstand. Het een is niet beter dan het ander, maar het is wel anders. Mijn ouders zijn op jonge leeftijd naar Nederland (Rotterdam) geëmigreerd. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam. Rotterdam is een multiculturele stad en dat zie ik terug in Ingenieurs-op-Zuid. Ik verwacht hier bij Ingenieurs-op-Zuid eindelijk weer te kunnen laten zien wat ik in huis heb als techneut, maar ook als persoon.

“Ik ga nooit vergeten waar ik vandaan kom, de afgelopen jaren hebben mij mentaal en sociaal sterker gemaakt. Met die bagage voel ik mij hier thuis.”

 
stijn van leeuwen